[Unicode]  Što je Unicode? Home | Site Map | Search
 

Što je Unicode?

Unicode koristi jedinstven broj za svaki znak,
bez obzira na platformu,
bez obzira na program,
bez obzira na jezik.

U osnovi, računala barataju samo s brojevima. Slova i druge znakove pohranjuju pridjeljujući im određene brojeve. Prije nego je izmišljen Unicode postojale su stotine različitih kodnih sustava za pridjeljivanje tih brojeva, a niti jedan kodni sustav nije mogao sadržavati sve znakove. Na primjer, sama Europska Zajednica zahtijeva nekoliko različitih kodnih sustava kako bi podržala sve svoje jezike. Čak niti kod samo jednog jezika, kao što je to engleski jezik, jedan kodni sustav nije prikladan za sva slova, interpunkcijske znakove i opće tehničke simbole.

Ti kodni sustavi također su u međusobnoj koliziji na način da dva kodna sustava mogu koristiti isti broj za dva različita znaka ili koristiti različite brojeve za isti znak. Sva računala (posebice poslužitelji) trebaju podržavati više različitih kodnih sustava, no svaki put kad se podaci prenose između različitih kodnih sustava ili platformi postoji mogućnost da dođe do pogreške u transformaciji i do stvaranja pogrešnih podataka.

Unicode sve to mijenja!

Unicode koristi jedinstven broj za svaki znak, bez obzira na platformu, bez obzira na program, bez obzira na jezik. Unicode standard prihvaćen je od vodećih industrijskih tvrtki kao što su: Apple, HP, IBM, JustSystem, Microsoft, Oracle, SAP, Sun, Sybase, Unisys i mnogih drugih. Unicode je potreban kod modernih standarda kao što su: XML, Java, ECMAScript (JavaScript), LDAP, CORBA 3.0, WML, itd., i jedinstven je način za implementaciju ISO/IEC 10646 standarda. Podržan je od strane mnogih operativnih sustava, svih suvremenih browsera i mnogih drugih proizvoda. Nadolazeći Unicode standard i pojava programskih alata koji ga podržavaju jedan su od najznačajnijih općih trendova u području softverskih tehnologija.

Ugrađivanje Unicode-a u klijentsko-poslužiteljske ili višeslojne (multi-tiered) aplikacije i site-ove donosi značajnu novčanu uštedu u odnosu na korištenje starih znakovnih sustava. Unicode omogućuje da jedinstveni softverski proizvod ili jedinstven site bude postavljen na više platformi i jezika bez potrebe za dodatnim unutarnjim promjenama. On omogućuje prijenos podataka među različitim sustavima bez pogreški u transformaciji i bez stvaranja pogrešnih podataka.

O Unicode konzorciju

Unicode konzorcij je neprofitna organizacija osnovana u cilju razvoja, širenja i promoviranja korištenja Unicode standarda koji određuje prikaz teksta u suvremenim softverskim proizvodima i standardima. Članstvo u konzorciju predstavlja širok spektar korporacija i organizacija u računalnoj i informatičkoj industriji, a konzorcij se financijski izdržava isključivo iz članarine. Članstvo u Unicode konzorciju je otvoreno za organizacije i individualce bilo gdje u svijetu ukoliko podržavaju Unicode standard i žele pomoći u njegovom širenju i implementaciji.

Za više informacija vidi Imenik, Tehnički uvod i Korisni izvori podataka.

Hrvatski prijevod načinio Stjepan Brbot