[Unicode]  Ce este Unicode? Home | Site Map | Search
 

Ce este Unicode?

Unicode asignează un număr unic pentru fiecare caracter,
independent de platformă,
independent de aplicaţie,
independent de limbă.

Fundamental, un calculator lucrează numai cu numere. Pentru a stoca în memorie litere sau alte semne, este necesar ca fiecărui caracter să-i fie asignat un număr. Înainte de inventarea Unicode-ului, au existat sute de sisteme diferite de codare pentru asignarea acestor numere. Dar, nici unul dintre acestea nu a fost satisfăcător, neputând codifica suficiente caractere: de exemplu, numai Uniunea Europeană necesită mai multe codificări diferite pentru a acoperi toate limbile existente în cadrul ei. Nici măcar pentru o singură limbă, cum ar fi limba engleză, nu a existat un singur sistem de codare adecvat pentru toate literele, semnele de punctuaţie şi simbolurile tehnice uzuale.

Deasemenea, sistemele de codare existente intră deseori în conflict între ele deoarece, două sisteme diferite pot utiliza acelaşi număr pentru două caractere diferite sau pot utiliza numere diferite pentru acelaşi caracter. Calculatoarele, în special serverele, sunt nevoite să suporte mai multe sisteme diferite de codare; de aceea, de fiecare dată când datele sunt transferate între platforme cu sisteme diferite de codare, apare riscul coruperii lor.

Unicode schimbă toate acestea!

Unicode furnizează un număr unic pentru fiecare caracter, indiferent de platformă, aplicaţie sau limba folosită. Standardul Unicode a fost adoptat de multe companii de vârf, cum ar fi Apple, HP, IBM, JustSystem, Microsoft, Oracle, SAP, Sun, Sybase, Unisys şi multe altele. Deasemenea, Unicode este necesar standardelor moderne ca de exemplu XML, Java, ECMAScript (JavaScript), LDAP, CORBA 3.0, WML etc. şi reprezintă implementarea oficială a standardului ISO/IEC 10646. Unicode este suportat de multe sisteme de operare, navigatoare moderne de internet şi multe alte produse. Apariţia standardului Unicode precum şi disponibilitatea instrumentelor care îl suportă, reprezintă cea mai semnificativă tendinţă spre globalizarea dezvoltării de software.

Utilizarea Unicode în aplicaţiile client-server sau multi-tier precum şi în situri web oferă, pe lângă simplificarea arhitecturii, şi scăderi semnificative ale costului comparativ cu seturile tradiţionale de caractere. Unicode permite ca o aplicaţie sau un sit web unice să poată fi utilizate simultan şi fără modificări pe platforme şi în ţări diferite, folosind diverse limbi, permiţând totodată şi transferul datelor între sisteme diferite fără pericolul coruperii lor.

Despre consorţiul Unicode

Consorţiul Unicode este o organizaţie non-profit creată pentru dezvoltarea, extinderea şi promovarea standardului Unicode, ca mod de reprezentare a caracterelor în produsele software şi standardele moderne. Membrii consorţiului reprezintă o gamă largă de întreprinderi şi organizaţii din domeniul informaticii şi tehnologiei informaţiei. Consorţiul este finanţat numai din cotizaţiile membrilor săi. Calitatea de membru al Consorţiului Unicode este deschisă tuturor organizaţiilor şi persoanelor particulare din toată lumea care doresc să susţină şi să participe la extinderea şi implementarea standardului Unicode.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi (în engleză): glosarul, lista produselor care utilizează Unicode, introducerea tehnică şi lista de resurse utile.

Romanian translation by Răzvan Scarlat