[Unicode]  Šta je Unicode? Home | Site Map | Search
 

Šta je Unicode?

Unicode koristi jedinstven broj za svaki karakter,
bez obzira na platformu,
bez obzira na program,
bez obzira na jezik.

U osnovi, kompjuteri barataju samo sa brojevima. Slova i druge karaktere snimaju dodeljujući im određene brojeve. Pre nego što je izmišljen Unicode, postojalo je stotine različitih kodnih sistema koji su vršili dodeljivanje brojeva različitim karakterima, međutim ni jedan od ovih kodnih sistema nije mogao u sebi objediniti sve karaktere. Na primer, samo za prikazivanje jezika zemalja članica Evropske Unije potrebno je primeniti nekoliko različitih kodnih sistema. Šta više, neki jezici, poput engleskog, ne mogu uz pomoć jednog takvog kodnog sistema prikazati sva slova, znake interpunkcije i često korišćene tehničke simbole.

Takvi kodni sistemi su u međusobnom konfliktu s obzirom da koriste iste brojeve za prikazivanje različitih karaktera ili mogu koristiti različite brojeve za prikazivanje istih karaktera. Zbog ovoga, svi kompjuteri (posebno serveri) moraju podržavati više različitih kodnih sistema, a to stvara rizik od pojave grešaka prilikom prebacivanja podataka iz jednog kodnog sistema u drugi.

Unicode sve to menja!

Unicode koristi jedinstven broj za svaki karakter, bez obzira na platformu, bez obzira na program, bez obzira na jezik. Unicode standard prihvaćen je od strane vodećih svetskih kompanija kao što su: Apple, HP, IBM, JustSystem, Microsoft, Oracle, SAP, Sun, Sybase, Unisys, kao i mnoge druge. Unicode je neophodan za moderne standarde kao što su: XML, Java, ECMAScript (JavaScript), LDAP, CORBA 3.0, WML, itd., i zvaničan je način za implementaciju ISO/IEC 10646 standarda. Podržan je od strane mnogih operativnih sistema, svih modernih browsera i mnogih drugih proizvoda. Unicode standard i pojava programskih alata koji ga podržavaju jedan su od najznačajnijih opštih trendova u području softverskih tehnologija.

Ugrađivanje Unicode standarda u klijent-server ili višeslojne (multi-tiered) aplikacije i sajtove donosi značajnu novčanu uštedu u odnosu na korišćenje starih kodnih sistema. Unicode omogućuje da jedan softverski proizvod ili jedan sajt bude postavljen na više platformi i jezika bez potrebe za dodatnim unutrašnjim promenama. On omogućuje prenos podataka između različitih sistema bez rizika od pojave grešaka.

O Unicode konzorcijumu

Unicode konzorcijum je neprofitabilna organizacija osnovana u cilju razvoja, širenja i promovisanja korišćenja Unicode standarda koji određuje prikaz teksta u savremenim softverskim proizvodima i standardima. Članstvo konzorcijuma predstavlja širok spektar korporacija i organizacija kompjuterske i informatičke industrije. Konzorcijum se finansijski održava isključivo od članarina. Članstvo u Unicode konzorcijumu je otvoreno za organizacije i individualce iz svih krajeva sveta ukoliko podržavaju Unicode standard i žele pomoći u njegovom širenju i implementaciji.

Za više informacija vidi Indeks pojmova, Proizvodi koji podržavaju Unicode, Tehnički uvod i Korisni izvori podataka.

Preveo na srpski: Dejan Grbavčić